Günümüzün en popüler spor çeşitlerinden birisi olan kick boks ne demek? Kick boks sporu temel olarak biz, tekme, yumruk ve sınırlı clinch uygulamaları etrafında şekillenen dövüş sporları arasında yer alır.
Profesyonel olarak mücadele sporlarından birisi olarak uygulandığı gibi; amatör şekilde ve bir egzersiz yöntemi olarak da sıklıkla tercih edilen bir spor çeşididir. Dünyadaki temsilcisi ve kick boks alanına dair merak edilen diğer tüm ayrıntılar için yazımızın devamını okuyabilirsiniz:
Kick boks nedir sorusunun cevabı olarak yukarıdaki bilgileri vermek mümkündür. Bir egzersiz yöntemi ve mücadele sporu olarak bilinen ve günümüzde yoğun olarak tercih edilen spor dallarından birisi olan kick boksun dünyadaki temsilcisi WAKO olarak bilinmektedir.
WAKO; World Association Of Kick Boksing Organisation açılımı ile tanımlanan ve başkanlığını bugün aynı zamanda Türkiye kick boks Federasyonu Başkanı olan Saim Kayıcı’nın yaptığı bir federasyondur.
Kick boks içerikleri bakımından benzer spor çeşitlerini de tanımlama aşamasında kullanılmakta olan genel bir terim olarak bilinmektedir. Kick boks sporu altında değerlendirilen stiller genel olarak; Kmer kick boksu olarak bilinen Pradal Serey, Japon kick boksu ve Amerikan boksu gibi alt dallarda değerlendirilir.
Her birinin kendi içerisinde farklı özellikleri bulunmakla birlikte; genel benzerlik kick boks adı altında değerlendirilmesine neden olur. Dolayısıyla kick boks sporu oldukça geniş kapsamlı ve sevilen spor çeşitlerinden birisidir.
Genel olarak sporun insan sağlığı üzerindeki faydaları artık bilinen içeriklerden birisidir. Bununla beraber kick boks faydaları bakımından özel olarak değerlendirme yapıldığında pek çok olumlu etkisinden söz etmek mümkündür.
Örnek olarak endorfin adı verilen mutluluk hormonu salgılanmasına sebep olması ve kick boks antrenmanı sayesinde kişinin kendini iyi hissetmesi, vücudun esnekliğini arttırması başta gelen faydaları arasında yer alır.
Bununla birlikte vücuttaki neredeyse tüm kasları çalıştırıyor olması ve stres üzerindeki olumlu etkileri ile bilinen kick boks sporu pek çok kesim tarafından tercih edilen ve sevilen spor çeşitlerinden birisidir. Yüksek kalori harcatma özelliği; el ayak ve göz koordinasyonu ile uyumunu geliştirme vasfı sayesinde kick boks faydaları saymakla bitmeyen spor dallarından birisidir.
Profesyonel kick boks ve amatör kick boks uygulamaları için uzman hocalar eşliğinde eğitim almak mümkündür. Gerek alanda uzman olarak ilerlemek isteyen gerekse de bunu bir hobi olarak değerlendiren kişiler için kick boksa başlamak başarılı bir spor tercihi olacaktır.
Bunun yanı sıra heyecanlı ve hareketli sporlar yapmayı seven ya da kilo verme amacıyla spora başlamak isteyen pek çok kişinin tercihi de kick bokstan yana olmaktadır. Çünkü hem hareketli yapısıyla ve sağlıklı kalmaya yardımcı olan içeriğiyle hem de pek çok kişinin kendi özelliklerine göre uygun bir şekilde yapabileceği sporlar arasında yer alır.
Çok sayıda kişi kendi fiziksel durumu ve yaşına uygun şekilde kick boksa başlayabilir ve bu alanda oldukça ilerleyebilir. Uzman hocalar eşliğinde başarılı biçimde gerçekleştirilecek kick boks eğitimleri pek çok faydayı bünyesinde barındırmaktadır.
Kick boksa başlayanlara tavsiyeler; aslında ilk etapta uzman hoca tarafından verilen bilgilerle tamamlanacaktır. Ancak bilgi sahibi olmak isteyenler için temel bazı noktalardan bahsedilebilir. Kick boksa başlandığında özen gösterilmesi gereken en önemli unsurlardan birisi; başarılı bir eğitim süreci adını antrenmanları düzenli olarak yapmaktır. Zaten kişiye göre belirlenecek olan antrenman içeriği rahatlıkla takip edilebilir şekilde olmaktadır.
Spordan önce ısınma hareketi ve sonrasında soğuma hareketleri; tüm sporlar da olduğu gibi bu alanda da oldukça önemlidir. Aynı zamanda; Kick boks gibi bir spora başlamak, kişinin beslenmesini düzenli şekilde ve sağlıklı olarak gerçekleştirmesi için motivasyon sağlayacaktır.
Kick boksta da; çok sayıda sporda yer alan gelişim odaklı çalışma önemlidir. Spor, pek çok egzersiziyle vücut genelinde sıkılaşma sağlamakla kalmıyor aynı zamanda; postürde olumlu değişiklikler gözlenmesinin yöntemlerinden birisi olarak ön plana çıkıyor.
Kick boks hareketleri sporun en özgün taraflarından birisini oluşturur. Uzakdoğu sporları arasında ön plana çıkan soluna sporlarından birisi olan kick boks; savunma sporu olduğu gibi; bununla birlikte bir yarışma sporu olarak da bilinmektedir.
Aslında farklı uzak doğu sporlarının bir araya getirilmesi vasıtasıyla oluşmuş bir spordur. Dolayısıyla hepsinden olumlu bir özellik taşır ve tecrübeyle gücü birleştirmeyi amaçlar. Temel iki rakip arasında geçen sporda çeşitli tekme ve yumruk teknikleri kullanılır.
Kick boks kuralları gereği yumruk ve tekme ye dayanan hamleler olduğu için doğal olarak savunmaya dayalı bir ekipman söz konusudur. Bunun için kick boks yapanların her zaman kask, dişlik ve eldiven taktığı görülür. Özellikle bu alanda uzmanlaşma yolunda devam etmek isteyen kişiler; alanında profesyonel kişilerden başarılı bir eğitim alarak, mevcut gücünü belli yöntemlerle kullanmayı amaçlar.
Ülkemizde çok sayıda profesyonel kick boks sporcusu olduğu bilinmektedir. Yaklaşık 190 bin civarı lisanslı sporcusu vardır. Lisans sahibi sporcuların sayısı her geçen gün artış göstermekle birlikte; alanı hobi olarak değerlendiren ve amatör olarak sporculuğu sürdüren çok sayıda kişi vardır.
Kick Boks Federasyonu ülkemizde yoğun şekilde hizmet veren kuruluşlar arasında yer alır. Profesyonel şubesinin 26 Haziran 2007 tarihinde kurulduğu bilinmekle birlikte; gerek ulusal gerek uluslararası uzman spor faaliyetlerine katılım için WAKO’ya üyeliği bulunmaktadır.
Kick boks uygulamasının temelinde kemer ya da kuşak uygulaması bulunmamakla birlikte; yönetmeliğin ardından Uzakdoğu sporlarında yaygın olarak kullanılan bu sistem getirilmiştir. Kemer sınavları olarak geçen müsabakalar; üç ayda bir yapılmaktadır. Kick boks kuşak sıralaması temelde 7 ayrı sıralamaya dayanmaktadır.
Kick boksa ilk başlayanların yer aldığı grup 7 derece olarak ifade edilen beyaz kuşak olmaktadır. Spora başladıktan itibaren bu kuşak geçerli olur. 6 derece kuşak sarı kuşak olarak tanımlanır. 5 derece kuşak onun üstüdür ve yeşil kuşak olarak adlandırılır. 4 derece mavi kuşak ve 3 derece turuncu kuşaktır. 2 derece açık kahverengi olurken 1 derece yani en ileri seviye kuşak ise koyu kahverengi olarak renklendirilir. Her bir kuşak arasında 3 ay arayla sınav gerçekleştirilir.
Sınavda başarılı olmasının ardından derece yöntemi ile kuşak atlanabilir. Sporcuların teknik becerisi ve bilgisi ile ilerleyen kuşak atlama uygulaması için 3 aylık periyotlar zorunlu olarak ifade edilmektedir.
Tüm spor dallarında olduğu gibi, bu spor dalında da belli kurallar söz konusu olmaktadır. Kick boks kuralları dahilinde pek yok unsur devreye girmektedir. Bunların tümü federasyonun sayfası üzerinden incelenebilir. Temel bazı kurallar; koruyucu malzeme ve kıyafet yönetmeliği, rauntlara dair ayrıntılar ve belli yaş guruplarına göre sıkletler olmaktadır.
Diğer boks müsabakalarında olduğu gibi müsaade edilen belli vuruş bölgeleri ve müsaade edilmeyen vuruşlar vardır. Uygun bulunan ve bulunmayan teknikler ile puanlama ve ceza sisteminin hepsi belli kurallara bağlıdır.
Her bakımdan faydalı; gerek profesyonel gerek amatör olarak ilerlenebilecek en ideal sporlardan birisi olan kick boks alanından başarılı bir kariyer elde etmek için ondersaday.com adresini ziyaret edebilir, merak ettiğiniz tüm içerikler için iletişime geçebilirsiniz.